Lofoten med Jukkasjärvi & Hurtigruten

Lofoten är Nordnorge från sin mest äventyrliga sida. Ögruppen som likt en fjällvägg sträcker sig sydväst ut i havet. Lofoten är fjäll och toppar, storhav och lugna vikar.
Upplev dessutom en oförglömlig båtresa med Hurtigruten längs Lofotenkusten i Vestfjorden. Under knappt två månader lyser midnattssolen i väster.
F
ölj med till ett av Norges mest fascinerande områden! 

Dag 1 Hemorten – Sundsvall ca 66 mil
Tidig morgon lämnar vi hemorterna för resa norrut. Genom sommarfagra landskap är vi framme i Sundsvall på kvällen. Vi stannar på lämpliga ställen för kaffe- och matraster, detta gäller alla dagar på resan. I Sundsvall bor vi på First Hotel Strand och äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 2 Sundsvall – Vidsel ca 56 mil
Vår resa går vidare norrut och vid Höga Kusten-bron gör vi paus för fotografering av bron och det unika landskapet. Vi passerar flera av de norrländska kuststäderna och vid trakterna av Luleå ser vi Gammelstads kyrkstad och Nederluleå kyrka exteriört. Kyrkstaden med kyrkan finns med på Unescos Världsarvslista. Nu fortsätter vi in åt landet och upp genom Pite älvdal. Målet för dagen är Hotell Storforsen, som ligger nordväst om Älvsbyn. Hotellet har ett fantastiskt läge vid Storforsen, som är norra Europas högsta obundna vattenfall i Piteälven. Vi äter middag tillsammans och senare kan vi besöka det lilla kapellet, där utsikten mot Storforsen är altartavla.

Dag 3 Vidsel – Kiruna – Jukkasjärvi  ca 31 mil
Vi lämnar Storforsen och reser mot Jokkmokk, där vi börjar med att besöka Jokkmokks Tenn. Vi får en intressant visning av ett gediget hantverk och i butiken kan vi handla vackra saker i tenn, silver och guld. Vi besöker också Ajtte, Fjäll- och Samemuséet. Från Jokkmokk fortsätter vi genom Luleälvens dalgång och passerar de stora kraftverken Harsprånget och Porjus. Vid Gällivare möter vi fjällvärlden på riktigt och nu är det bara 12 mil till Kiruna. Vi gör ett stopp för att se den mycket vackra kyrkan, med värmlänningen Christian Erikssons tolv skulpturer på takfoten och prins Eugens stora målning i koret. Därefter styr vi kosan mot Jukkasjärvi. Vi checkar in på Icehotel, som ligger alldeles invid Torneälven. När vi installerat oss i våra rum samlas vi för en guidad visning av Icehotel Isproduktion.
Efter visningen äter vi gemensam middag på hotellet. Efter detta blir det en kort promenad till Jukkasjärvi kyrka, som är känd för sin mycket speciella altarsmyckning av Bror Hjort.
Guiden berättar kyrkans och traktens intressanta historia. Senare på dygnet hoppas vi kunna njuta av midnattssolen vid Torneälven.

Dag 4 Jukkasjärvi – Hurtigruten – Lofoten ca 38 mil
Från Jukkasjärvi färdas vi västerut mot Riksgränsen. Vi kör utmed Torneträsk och passerar kända platser som Abisko och Björkliden. Vid Abisko Fjällstation gör vi fotostopp, här har vi fin utsikt mot Lapporten. Från Riksgränsen är det 3 mil fram till Herjangs-fjorden. Så kommer vi in i Troms fylke och över bron som tar oss till Norges största ö – Hinnöya. Vägen slingrar sig utmed Tjeldsundet och snart kommer vi till Sortland, en av många vackra pärlor i ögruppen Vesterålen. I Stokmarknes väntar en av höjdpunkterna på vår resa: en färd med Hurtigruten, ”världens vackraste sjöresa”. Vi går ombord på Hurtigruten för en drygt tre timmars sjöresa in i Trollfjorden och genom det smala Raftsundet till Svolvaer, ”Lofotens huvudstad”. I Svolvaer bor vi två nätter på Norlandia Vestfjord Hotel. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5 Utflykt på Lofoten ca 27 mil
Vår lokalguide tar oss med på en fantastisk utflykt på Lofotöarna. Fisket är den viktigaste näringen och vi börjar med ett intressant besök i Henningsvaer. Det är det största fiskeläget i Lofoten och byggt på flera små öar i Vestfjorden vid foten av fjället Vågakallen. Vi äter gemensam lunch på lämpligt ställe. Det säregna landskapet erbjuder stora naturupplevelser; dramatiska fjäll, lugna vikar och natursköna platser som Reine, som korats till Norges vackraste småstad. Efter en heldag är vi tillbaka på hotellet och den gemensamma middagen på kvällen.

Dag 6 Lofoten – Mo i Rana ca 41 mil
Vi tar farväl av Lofoten för den här gången och vi kör den nya förbindelsen Lofast till Lödingen och färjan över till Bognes. Därefter söderut längs E6 mot Fauske, ofta kallad ”marmorbyen” eftersom den rödfärgade marmorn bryts i trakten. Efter ytterligare några mil kommer vi till Saltfjället. Här uppe passeras Polcirkeln och vi stannar en stund för fotografering och för att kanske köpa ett Polarcirkel-certifikat. Vår resa går vidare söderut genom Dunderlandsdalen och kommer till Mo i Rana och vårt hotel Meyergården/Fjordgården eller liknande. Gemensam middag på hotellet.

Dag 7 Mo i Rana – Trondheim ca 48 mil
Vi reser vidare på E6 och på eftermiddagen är vi framme i Trondheim. Vi bor mitt i centrum på Comfort Hotel Park nära Nidarosdomen. På kvällen äter vi middag tillsammans.

Dag 8 Trondheim – Hemorten ca 75 mil
Vi lämnar Trondheim och kör genom Drivdalen och över Dovrefjäll. I den vackra Gudbrandsdalen passerar vi Kvittfjäll och Lillehammer. Via Kongsvinger och Morokulien når vi i kvällningen våra hemorter.

Avresa: 3/7                           2014
Pris: 11 990:-
Reslängd: 8 dagar 

Tillägg bokad plats i bussen: 200:-
Tillägg för enkelrum: 1 980:-
Avbeställningsskydd 6% av resans pris

I resans grundpris ingår: bussresa, 7 nätter del i dubbelrum,7 frukost, 7 middagar, 1 lunch, guidad visning av kyrkan och Icehotel Isproduktion, resa med Hurtigruten M/S Trollfjord Stokmarknes-Svolvaer, rundtur med lokalguide i Lofoten samt reseledarservice. 

www.firsthotels.se                   www.storforsen-hotell.se
www.icehotel.com                  www.norlandia.no/vestfjord
www.rica.se                           www.choicehotels.no 

För påstigning och tiderklicka på bokningslänken
http://arrweb10.abergs.se/TrestadStigenBoka/Default.aspx?b=1&Resa=LOFO&Resvagsid=LOFO&Datum=2014-07-03

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>